Het idee is om samen met de bewoners van Silvolde, lokale organisaties en boeren een kleinschalige voedselketen op te zetten en een deel van de grond om te vormen naar agroforestry en voedselbos.

Door samen te werken met de natuur en door verschillende functies te combineren ontstaat één duurzaam agrarisch-recreatief-ecologisch geheel, waar ruimte is voor educatieve, sociale en economische activiteiten.

Het terrein wordt ingericht volgens het permacultuur principe:

1) Zorg voor de aarde

2) Zorg voor de mens

3) Eerlijk delen

De kleinschalige voedselketen, de agroforestry en het voedselbos wordt een veelzijdig gebied. De locatie kent dan ook vele functies die deels in elkaar overlopen, maar altijd het eindproduct versterkt.

Het gebied bestaat uit 3 zones:

De moes-en kruidentuin(zone 1)

De moes- en kruidentuin vormt de centrale plaats en ontmoetingsplek in het gebied. Deze zone heeft dan ook een grote sociale en educatief karakter.

De inrichting is als een traditionele klassieke moestuin met bedden waar groenten en kruiden op worden geteeld. Ook zal er ruimte zijn voor spel en lokale organisaties.

De tuinderij(zone 2)

In de tuinderij komt een structuur van strokenteelt (Agroforestry). De eetbare planten bestaan uit bomen en struiken en een onder begroeien en sluiten aan op de aangrenzende voedselbossen.

Tussen de rijen worden groenten en/of granen geteeld en/of komen kruidachtige graslanden.

Het voedselbos(zone 3)

Als ‘buffer’ om dit alles heen komt het Toekomstige Woud. Hier staat meerjarige beplanting die volgens een natuurlijke successie wordt geteeld, voor de toekomst.

En bestaat uit minimaal 4 vegetatielagen zoals wij die in een natuurlijk bos kennen. Er worden exclusieve eetbare producten geteeld, zoals noten, fruit, bessen, meerjarige groenten e.d.

Nog niet alles is bekend!

Dat kan ook niet, want voedselbos Silvolde wordt gemaakt met bewoners van Silvolde, lokale organisaties en boeren.

Samen staan we sterk en hier plukt Silvolde straks de vruchten van!

Dus heb je ideeën, suggesties, heb je een vraag of wil je gewoon meedoen, meld je dan aan via onderstaand contactformulier.

En blijf de website volgen en/of de social media kanalen.

Volg Voedselbos Silvolde op:

Meld je aan!